Podporujeme otvorený list spolku LIGHT* UK proti pseudovede a za kritické myslenie

Predvolebná kampaň sa už naplno rozbehla a po udalostiach posledných mesiacov už niet pochyb o tom, že si náboženskí fundamentalisti našli nového nepriateľa číslo jeden. Nie je to nič prekvapivé, keďže ich doterajšie hlavné témy – zákaz interrupcií a boj proti registrovaným partnerstvám – majú v spoločnosti čoraz menšiu podporu.

Fundamentalisti sa tak aktuálne sústreďujú najmä na transrodových ľudí. Ich kampaň začala už v máji, keď sa minister zdravotníctva po rokoch odborných diskusií pokúsil uľahčiť transrodovým ľuďom proces tranzície a poslanci okolo Záborskej ho zablokovali z čisto ideologických dôvodov.

Miesto odborného usmernenia „kresťanské“ organizácie navrhujú úplný zákaz právnej tranzície, ktorý by bol v rozpore s názormi odborníkov aj medzinárodnými ľudskoprávnymi záväzkami SR a transrodovým ľuďom by výrazne sťažil život. Namiesto toho navrhujú pseudovedeckú a neúčinnú „konverznú terapiu“. K útokom na transrodových ľudí sa najnovšie pridal aj bývalý premiér a minister financií Igor Matovič.

Téma transrodovosti je pre bežného diváka pomerne komplikovaná a neznáma. Je to niečo, o čom sa doteraz až tak veľa nehovorilo a transfóbia je ešte rozšírenejšia ako homofóbia v úzkom zmysle slova. Tí politici, ktorí si šírením nenávisti naháňajú politické body, si tak našli ľahký terč. Znova je tu strašiak, ktorý vraj ohrozuje naše deti a naše „tradičné“ rodiny. Pritom títo ľudia, tvoriaci len zhruba pol percenta populácie, nikomu neubližujú, len chcú pokojne žiť svoje životy v súlade so svojou identitou. Transfóbni politici navyše – v rozpore so skutočnosťou a sebareflexiou – obviňujú ostatných, že túto tému používajú na politické ciele.

V nedávnej diskusii Denníka N odborníčky aj ľudia, ktorí sami prešli tranzíciou, reagovali na rôzne mylné predstavy spoločnosti. Veľa ľudí napríklad ani nevie, aký je rozdiel medzi sexuálnou orientáciou a rodovou identitou. Sexuálna orientácia opisuje zaľúbenosť alebo náklonnosť, či už emocionálnu alebo sexuálnu, k inej osobe buď rovnakého alebo iného pohlavia. Rodová identita je to, ako sa človek sám cíti a identifikuje – buď v súlade so svojim biologickým pohlavím (tzv. cisrodovosť) alebo naopak v nesúlade so svojim biologickým pohlavím (transrodovosť).

Všeobecne sa transrodovým ľuďom na Slovensku žije ťažko. Každý deň zažívajú zraňujúce komentáre, často ich nerešpektuje ani vlastná rodina a schválne ich oslovuje menom a rodom, ktorý si neprajú. Hlavne po teroristickom útoku na Zámockej ulici sa cítia ohrození.

Podobne ako pri interrupciách, aj tu sa do odbornej medicínskej diskusie opäť miešajú ľudia, ktoré nemajú potrebné vzdelanie a znalosti na posúdenie problematiky a presadzujú nezmyselné zákazy pre všetkých na základe svojho náboženského presvedčenia. Podobne ako pri homosexualite, aj tu tí istí „kresťanskí“ aktivisti nesprávne tvrdia, že transrodovosť je len módna záležitosť, životný štýl či obdobie, ktoré prejde. Úplne zbytočne tak ubližujú skupine ľudí, ktorá to beztak nemá ľahké.

Občianske združenie ETHOS preto podporuje Otvorený list študentského spolku LIGHT* UK premiérovi a ministrovi zdravotníctva Slovenskej republiky proti pseudovede a za kritické myslenie, ktorý môžete podpísať aj vy.

Ak vás táto problematika zaujíma podrobnejšie, odporúčame vám interdisciplinárny zborník pohľadov o postavení transrodových ľudí na Slovensku, ktorý v decembri vydala právnická fakulta Univerzity Komenského a ktorý si môžete prečítať tu.

Kategórie: Aktivity

Štítky: , , , ,