Stanovisko k vojne na Ukrajine

Podporujeme Ukrajinu v odpore voči agresii Putinovho režimu. Občianske združenie ETHOS sa stavia na stranu demokracie, modernosti, civilnosti a suverenity.

Mnoho ľudí na Slovensku šokoval ruský útok na Ukrajinu. Avšak tento útok nie je výsledkom nejakého náhodného rozhodnutia v Kremli. Putinova stratégia je stabilná, jasná, logická a dlhé roky aj komunikovaná. Šokujúce je na nej len to, že je to bežná zahraničná politika z 18. a 19. storočia, kedy sa vojna považovala za legitímne pokračovanie politiky inými prostriedkami. To len my, ľudia 21. storočia sa divíme, čo to ten Putin stvára. Lebo kto sa správa v dvadsiatom prvom storočí ako v storočí devätnástom, je naozaj svojím spôsobom blázon.

Dobre to vidieť aj na jeho fanúšikoch na Slovensku, ktorým istým spôsobom 21. storočie vadí. Napríklad tým, že v ňom nastáva rozklad tradičných cirkví, ktorých historickou a dnes už nepotrebnou úlohou bola aj podpora vládcov ako je Putin. Nečudo, že má spomedzi všetkých ruských vládcov od čias Petra Veľkého s pravoslávnou cirkvou najlepší vzťah. Jeho zbraniam požehnal ním dosadený patriarcha Kirill, ktorého Putin poznal ešte z čias, keď pôsobil v KGB: bol totiž jej donášačom. Na oplátku Putinova strana presadila napríklad zmeny v ústave, ktoré zahŕňajú aj zmienku o viere v Boha, a to napriek dlhej histórii Ruska ako sekulárnej krajiny, ako aj ustanovenie o zákaze manželstiev ľudí rovnakého pohlavia.

Na druhej strane netreba zabúdať, že aj v samotnom Rusku žije veľa ľudí, ktorí nesúhlasia s Putinom. „Cítime bolesť, hnev a hanbu“, píšu novinári nezávislých ruských médií vo vyhlásení. Je medzi nimi aj nositeľ Nobelovej ceny mieru Dmitrij Muratov. Ohradzujú sa proti masakru rozpútanému ruským vedením na Ukrajine. Ruská polícia zadržala najmenej 1700 ľudí, ktorí protestovali proti vojne v 53 ruských mestách. Mali by sme preto jasne rozlišovať medzi autokratickou vládou a občanmi Ruskej federácie.

Na našej východnej hranici sa už tvoria kolóny utečencov, ktorí si chcú zachrániť život. Privítajme ich tak, aby sa u nás cítili bezpečne. Viaceré mimovládne organizácie už začali organizovať pomoc pre ukrajinské obyvateľstvo zasiahnuté vojnou. Pomôcť ľuďom na Ukrajine môžete aj vy, napríklad podporou zbierky organizácie Človek v ohrození.

Na Slovensku už dlhšie prebieha takzvaná hybridná vojna, pri ktorej ide hlavne o ovládanie informačného priestoru. Je známe, že Putinov režim podporuje zahraničné internetové stránky, ktoré už celé roky šíria dezinformácie a bludy. Naratívy kremeľskej propagandy u nás dlhodobo šíria aj slovenskí náboženskí fundamentalisti, ktorí sú ochotní podporovať hocikoho, kto je proti Západu, liberalizmu a má tie správne „tradičné kresťanské hodnoty“.

V záujme objektivity však treba dodať, že sa obdivovatelia Putina snažili dostať aj do niektorých sekulárnych organizácií a negatívne ovplyvňujú diskurz okolo sekularizmu a humanizmu. Občianske združenie ETHOS sa preto jasne dištancuje od týchto ľudí.

Z tohto všetkého jasne vidno, že Putin nesmeruje Rusko k pokroku, ale snaží sa ho udržať – bárs modernými prostriedkami v minulosti. Nedovoľme, aby takto nasmeroval aj našu vlasť.

Kategórie: Stanoviská

Štítky: , , ,